Hoe ga je om met een eigen huis?

Als jullie samen een eigen huis bezitten is het zaak de verschillende mogelijkheden daarmee goed te onderzoeken. Wij maken dikwijls onderscheid tussen de eindsituatie op langere termijn en de huisvesting van jullie beiden op korte termijn.

Op langere termijn kunnen jullie:
1. het huis verkopen: de overwaarde of de restschuld (= verkoopprijs minus de hypotheekschuld en de verkoopkosten) wordt in principe 50/50 tussen jullie als eigenaren verdeeld.
 2. het huis toebedelen aan een van beiden: degene die blijft wonen koopt in feite de helft van de woning van de ander. De 'koper' betaalt de vertrekkende partner de helft van de overwaarde of ontvangt de helft van de restschuld. Het huis wordt geheel op naam van de blijvende partner gezet. Hiervoor is een notariële akte nodig (akte van verdeling). Bovendien moet degene die koopt uiteraard de volledige lasten van de hypotheek kunnen dragen - ook in de ogen van de bank!
3. jullie zouden ook nog samen eigenaar kunnen blijven en de woning aan een van beiden of aan een derde verhuren.

Op korte termijn gaat het om de vraag wie woont waar? Ook hier zijn diverse mogelijkheden:
1. samen in de gezamenlijke woning blijven wonen totdat de definitieve huisvesting voor de langere termijn rond is.
2. de een blijft in het huis, met de eventuele kinderen, de ander gaat elders wonen, bijvoorbeeld huren of bij familie of vrienden of nieuwe relatie.
3. jullie wisselen af: om en om in de woning en elders; de kinderen blijven thuis in de woning.

Dit is dikwijls een ingewikkeld en soms ook pijnlijk probleem dat voor de korte termijn snel en voor de langere termijn uiteraard goed moet worden opgelost. Financiële mogelijkheden en beperkingen spelen een belangrijke rol. En ook allerlei procedures. Als een van jullie het huis bijvoorbeeld wil overnemen moet hij/zij aan de inkomenseisen van de bank voldoen. En de ander kan pas zelf een nieuwe hypotheek afsluiten als hij/zij uit de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de oude hypotheek is ontslagen. En dat kan weer pas als jullie bij de notaris een akte van verdeling hebben laten opstellen.....

Daarnaast is het van belang rekening te houden met alle fiscale consequenties en faciliteiten. Hoelang kun je als fiscale partners samen de aftrek van de hypotheek verdelen? Onder welke voorwaarden kun je jouw helft van de hypotheekrente in box 1 blijven aftrekken ook als je niet meer in het huis woont, etc.

Wij zorgen ervoor dat jullie door de bomen het bos kunnen blijven zien.

Naar: vermogensverdeling

Naar: kinderkosten/ kinderalimentatie

Naar: partneralimentatie

Naar: verdeling pensioenrechten


Terug naar: scheidingsbegeleiding bij DBCM


DBCM: van harte professioneel



Vragen?
Bel of mail ons!

Telefoon: 071 - 5895602
E-mail: info@dbcm.nl

Of vul het contactformulier in.

 


Nijpend en lastig. Overzicht geeft rust en leidt naar een verstandige oplossing.